5 vragen aan karatedocent Marcel Proost uit Enschede: ‘Het is een wijze van leven’

Marcel Proost (50), karateleraar uit Enschede, reist 19 augustus als Nederlandse vertegenwoordiger af naar het eiland Okinawa in Japan om daar de 88ste verjaardagsceremonie van karategrootmeester Seikichi Iha bij te wonen.

Wat is er bijzonder aan deze ceremonie?

„Waardering en respect mogen tonen naar een karategrootmeester op zijn 88ste verjaardag is een grote eer. Iha draagt de tiende dan, de allerhoogste eretitel in het traditionele karate. Bovendien is 88 een belangrijk getal in de karatecultuur.”

Op welke manier zal je je eer bewijzen?

„Samen met mijn Duitse karatemeester Laupp, een Zwitser, Griek en zeven Duitsers reizen we af naar het eiland Okinawa in Japan. Dat is het eiland waar het traditionele karate ontstond. Op de ceremonie voeren wij zogeheten kata’s uit: bewegingsequensen volgens een vast patroon. Met deze demonstraties betonen we ons respect aan de grootmeester.

Hoe ziet jullie voorbereiding eruit?

„Vorige week trainden we zes uur per avond. We werken als groep aan de demonstraties. Deze week gaan we verder.”

Hoe verschilt het traditionele karate van de sportvariant?

„De leer van traditioneel karate is het herhalen van onveranderlijke kata’s. Door overlevering blijven deze door de eeuwen heen hetzelfde. De leraar gaat als een beeldhouwer of smid te werk: Om de houdingen zo precies mogelijk te vormen geeft hij klappen op het lichaam. Bij sportkarate ontwikkelen de kata’s zich, omdat je die inzet voor gevechten. Om een bokaal te winnen, dien je zoveel mogelijk indruk te maken op de scheidsrechter. Okinawa karate zet je alleen in voor zelfverdediging. Je leert technieken die in de sportvariant gevaarlijk zouden zijn.”

Waarom kies je voor traditioneel karate?

„Het behalen van perfecte kata’s is onmogelijk. Toch blijf je trainen en streef je ernaar. Daar rust de paradox en filosofie van karate op. Het is een wijze van leven.”